Jun 24, 2011

Anno 2003

Jeg bliver så glad når jeg ser de nyudklækkede studenter rundt omkring i København. Især i disse dage, hvor de kører i lastbil, dytter, vinker og hygger sig. Det bringer minder frem fra min egen studentertid tilbage i 2003. Og så kan jeg ikke lade være med at spekulere på, hvor de sidste 8 år er blevet af? Jeg ville ikke bytte mine erfaringer og mit livssyn, som det er nu, ud med ungdommens usikkerhed. Men nogle gange forstår jeg virkelig ikke, at jeg altså er 27 og ikke 19 år længere... I det mindste holder de skønne uni-unger mig ungdommelig, omend jeg også går under dæknavnet "mormor". Men det er en helt anden historie. Fordi jeg er i det nostalgiske hjørne, følger her lidt billedspam af dengang jeg blev sproglig student fra Mulernes Legatskole i Odense. Og hvis her er nogle nye studenter der læser med: Stort tillykke! Gå all in og så nyd det for helved, denne tid vil I huske for altid!

 Mine bedstemødre og jeg.
My grandmothers and me.

Rigtig stolt og glad efter at have bestået med et flot 13-tal i tysk højniveau.
Really happy and proud after having passed my final exam in German with an A+

Mit obligatoriske billede til familiens vægge.
My headshot for the family wall.

Det regnede selvfølgelig på vores lastbilstur!
Of course it was raining on the day of our truck drive.

Bagenden af vores lastbil. Rimelig ynkelig indsats vi havde leveret dér.
The rear end of our truck. Pretty sad effort we'd put in to it there.

Med min afdøde farfar til min studenterfest.
With my late grandfather at my graduation party.

Min far og jeg gav et par numre til min studenterfest.
My dad and I performed a few songs at my party.Mit fiiiiine hår til gallafesten. 
My really lovely do for prom.

Mine venner og jeg klar til limousinekørsel inden gallafesten.
My friends and I ready for the limo drive before prom.

Min mor, farmor, lillesøster og jeg til gallafesten, hvor de skulle se os danse lanciers.
My mom, grandmother, little sister and me at prom. They came to see us dance the traditional lanciers.

Altid klar til kameraet, og kun meget lidt fuld.
Always ready for the camera and only slightly drunk.

These days young people graduate from the danish equivalent of high school. I can't help but smile, wave at and congratulate them, whenever and wherever I see them. As tradition goes, we have our own version of graduation caps, where the colour shows, what kind of high school you attended, and these are to be worn every day for about a week after your final exam, where you are allowed to put it on for the first time. There are a lot of other traditions connected with the hat, with variations from school to school. I remember, that we cut out a piece of the inner leather band, each time we watched the sun rise after staying up all night. I have 5 cuts in mine! Other traditions include cutting off a piece of -or the entire- black front, if you pass out and being allowed to wear the hat backwards, if you finish an entire case of beer in one day (that's 30 beers!). None of this happend to me, thank goodness. There are plenty more rules, but I can't remember them all, it's been so long, LOL. Another tradition however, is that we decorate a truck with beech branches, flags, balloons and banners and then ride it all day after the graduation speaches and receiving our diploma. We visit everyone's parents, and they all have food and drinks ready. I think we were 18 people in my class, so that made for a lot of stops, food and drinks! We also have a kind of a prom, a galla, but this also varies from school to school. Mine was 2 days before graduation, and I had my dress special made and my hair done by a hairdresser. I felt really pretty! As I'm nostalgic today, constantly hearing the young people drive by in their trucks, here's some picture spam of when I graduated back in 2003. I can't believe it's been 8 years! Where did they go? I wouldn't trade my outlook on life today or my past experiences for the insecurities of my youth, but I can't help but sometimes wonder, how I am now 27 and no longer 19 years old. Time flies people, so hold on to those precious, once in a lifetime moments!

5 comments:

 1. You look so young!... not that you look old now, but you look like such a baby! :)

  We don't have really any traditions here except for throwing toilet paper all over the high school - but I love that you have so many, and how cute are your grad hats!!

  Jessie Dee xox
  www.toomanysequins.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Haha, I know Jess! I was 19! Really can't believe that it's been 8 years, LOL. We have tons more, like having a revou, where we make fun of teachers and hand out silly awards to the younger students, that we also have one-way water fights with on the last day of school. Plus so many more. It was an awesome time and I will always cherish the memories of it. :)

  ReplyDelete
 3. Hej Rikke !
  Tusind tak for din søde kommentar på min blog. Og du har fuldstændig ret mht danske plus size, jeg har i hvert fald ikke bemærket så mange herinde :)
  Desuden er jeg helt vild med din blog! :)

  Og mht. til dit indlæg her, vil jeg bare sige at jeg glæder mig utrolig meget til næste år, hvor det er min tur til at få huen på! :)

  // Maria Bach

  ReplyDelete
 4. Your hair looks amazing! I also love your dress. It's lovely that so much is done now to celebrate leaving school.

  ReplyDelete
 5. @Maria: Tusind tak! Uh, det bliver spændende næste år. Glæd dig! Men nyd nu også hele dit sidste år, gymnasiet er en helt speciel tid :)

  @Madame: Thank you so much! It was a very special time, I also love all the traditions. x

  ReplyDelete